maanantai 17. helmikuuta 2014

Desucon Frostbite part 1

Viikonloppuna oli sitten Frostbite. Tuo k-18 kokeilu. Noh, siitä sitten lopussa enemmän.

Meikä ilmaantui Lahteen jo perjantaina, mutta vanhana ja väsyneenä jäin hotellille kaverin kanssa kattomaan Hobittia....


Cossit ripustin kauniisti vierekkäin odottamaan conipäiviä. Ensin silitin kauluspaidan ja prässäsin housut kuntoon. Ihanaa kun hotellilla oli silitysrauta!


Oli ystävänpäivä ja löysin kaupasta söpön omenan. En syönyt sitä koko conin aikana, mutta se oli söpö.

Lauantaina oli tosiaan päällä Loki-herra cossit ja sitten sunnuntaina LolitaLokina. Laitan cosseista omat päivytykset. Ajattelin kirjoittaa tästä kokeilusta nyt enemmän.


Miten tämä coni nyt erosi viime vuotisesta Frostista?

No oli väljempää. Se oli selvää, koska ei oltu myyty loppuun, joten ei siellä ollut sitä porukkaa niin paljoa. Kaikki piristyssuihkeet puuttui ja jotenkin välillä tuntui että conissa oli harras tunnelma. Hengaajia, tai siis aikaa kuluttavia ja keskustelevia henkilöitä, oli kyllä ihan yhtä paljon kuin ennen. Lattioilla oli edelleen pieniä porukoita valtaamassa tilaa ja kävellessä ohjelma huoneiden ohi, niin niissä oli tyhjää. Itse en käynyt katsomassa kuin cosplaykisat (ne oli kyllä nyt tasokkaammat) ja sitten yhden ohjelman joka oli nyt ihan ok. Myyntipöydille pääsi vähän paremmin, mutta kyllä siellä välillä sai venailla että pääsi pöydän ääreen.


Oli siistimpää. Pitsalaatikoita ei ollut ympäriämpäri ja roskat löysi tiensä roskikseen suurimmaksi osaksi.

Cosseja oli vähemmän, mutta hyvin erilaisia. Itse kaipailin ehkä vähän enemmän itselle tunnistettavia hahmoja, mutta aina ei voi voittaa. Ja huomasin myös että kuvia otettiin vähemmän toisten cosseista. Toisaalta oli mukava määrä myös miehillä cosseja ja enemmän miehiä paikalla.

Ohjelma oli edelleen tylsää ja en tosiaan mennyt kuin yhteen luentoon, jonka piti kestää 1.5h, mutta luennoitsija veti sen 30 minuutissa. Mutta se oli ihan hauska. En mä mitään uutta siitä oppinut, koska aiheena oli nörttimiehelle nainen. Istuin enimmäkseen kaverin kanssa karaokessa (josta haluisin myös antaa vähän palautetta, koska karaoken vetäjät lukivat mangaa ja eivät olleet kamalan innostavia) ja HENGASIN. 

Alkoholia oli, mutta kuulemma todella kallista. En mä halua conissa olla humalassa, joten en ostanut. Iltabileetkin jäi välistä, koska ei innostanut mennä kun tiesi siellä olevan alkoholia (vaikka juomat juotiin tietyllä alueella). Mielummin katselin James Bondia hotellilla.


K-18 leima oli musta ehkä turha. Ehkä olisi voinut tehdä yhden conin lisää ja laittaa se k-18 leimalla. Ja ehkä vain kaksi päiväiseksi. Kolmelle päivälle ainakin tuolla näytti olevan liian vähän ohjelmaa. Ikäraja karsi niin paljon kävijöitä pois, että harmittaa. Perheelliset ei voi tulla, monet joutuu jättämään välistä kun sisarukset ei pääse ja boikotoijat jäi pois. Tuolta puuttui paljon ihmisiä joita olisin halunnut nähdä, syystä tai toisesta. Ja nyt kun tuli tämä ennakkolippujuttu, niin ottaa vielä enemmän päähän. Tästä syystä voi olla että Desucon jää multa kesältä välistä. En mä halua tollaista monopolia katella. Convision Turkussa alkoi houkuttamaan paljon enemmän ja Fanfest saa jatkoa, joten sinne todellakin.

Vanhana Ropeconin kuluttajana voisin todeta Desuconien tiimeille suuntavan katseen sinne. Se on koko perheen tapahtuma, jossa on alkoholitarjoilumahdollisuus, ohjelmaa on kaikille ja siellä on hyvin tilavaa. Ehkä heidän kannattaisi miettiä että onko vika mahdollisesti sitten järjestämisessä eikä niissä kävijöissä? Jättää kävijöiden arvottaminen ja katsoa missä he menevät vikaan. Toivon kunnon palautelomaketta Frostbiteltä, jotta voi sitten laittaa sinne sitä palautetta.

4 kommenttia:

  1. "Ohjelma oli edelleen tylsää ja en tosiaan mennyt kuin yhteen luentoon"
    "Kolmelle päivälle ainakin tuolla näytti olevan liian vähän ohjelmaa"

    ...kävimmeköhän samassa tapahtumassa? Frostissa nimittäin oli käsittääkseni suunnilleen yhtä paljon ohjelmaa kuin aiempinakin vuosina (http://desucon.fi/frostbite/ohjelma) ja ruokailutaukojen ynnä muun aikataulutus meinasi välillä tuottaa allekirjoittaneelle harmaita hiuksia ja päänvaivaa.
    Kävijöitäkin niissä ohjelmissa muuten riitti, toisinaan niinkin hyvin että porukkaa täytyi karsia luentosaleista tilojen paloturvallisuusmääräysten tullessa vastaan.

    Tai no, tokihan ohjelman määrä varmaan tuntuu vähäiseltä jos käy niistä reilusta 30:stä puheohjelmasta vain siinä yhdessä...

    Cossien kuvaamisen vähäisyys harmitti myös minua, näin kamerapuolen edustajana. Mieluusti olisin kuvannut enemmän, mutta metsähallin valaistus oli tähän aivan liian heikko. Sääli, ehkä kesällä tulee sitten räpsittyä enemmän kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että käytiin samassa tapahtumassa.
      Tarkoitin vähäisyydellä sitä, että siellä oli joitain ohjelmia muutaman kerran ja jotenkin olisin halunnut ehkä vaihtelua niihin. Ja kävin vain yhdessä puheohjelmassa, koska en löytänyt muuta mielenkiintoista (ja eivät löytäneet kaverinikaan, koska niistä monet eivät käyneet yhdessäkään). Tämä siis on minun näkökulmani. Varmaan löysi joku muu enemmän katseltavaa, ehkä jopa kävi koko ajan luennoilla. Viime vuonnakaan en käynyt kuin yhdessä kuuntelemassa ja silloinkin puheohjelma oli mielestäni todella ala-arvoinen. Nyt oli hyvä puhuja, mutta oli aikatauluttanut väärin ohjelman.

      Metsähallin valaistus oli tosiaan aivan kamala. Varsinkin kun lauantai-iltana sieltä vielä sammutettiin jo klo 18 valot. Sen jälkeen ei saanut otettua yhtään hyvää kuvaa.

      Poista
  2. Hei! Olen Desuconien ohjelmavastaava Heidi Päivinen ja haluaisin kiittää sinua Desucon Frostbiten ohjelman kommentoinnista. Muutama antamasi pointti osuu kuitenkin hieman harhaan, joten haluaisin korjata ne.

    Desucon ja Desucon Frostbite ovat ensisijaisesti lukioikäisille ja tätä vanhemmille anime- ja mangaharrastajalle (+ oheisilmiöt) suunnattuja tapahtumia. Pyrkimys palvella juuri animeharrastajia on lähtöisin Desuconin ensimmäisiltä vuosilta. Tällöin porukka noin 20-vuotiaita ja hieman sitä vanhempia harrastajia kyllästyi siihen, että coneista ei löydy laadukasta animeohjelmaa ja lopputuloksena oli oma tapahtuma tällaiselle ohjelmalle.

    Desuconeihin on keskimäärin jaossa noin 30-36 kpl 60-120 min. puheohjelmapaikkaa. Tämän lisäksi käytössä on kaksi pienempää ohjelmatilaa, joissa järjestetään conin aikana yhteensä noin 20 erilaista (ja joskus samanlaistakin!) ohjelmaa. Esimerkkejä viikonlopun aikana tapahtuvista uusinnoista ovat aina suositut shibari-työpajat, joihin mahtuu viikonlopun aikana yhteensä noin 30 osallistujaa ja copic-työpaja, johon otetaan kahden kerran aikana yhteensä noin 20 osallistujaa. Työpajaohjelmissa uusinta on perusteltua: ohjelmanpitäjä voi neuvoa vain tiettyä osallistujamäärää ja haluamme tarjota mahdollisimman monelle mahdollisuuden oppia uusia asioita.

    Desuconien puheohjelma on aina uutta - jos teemaa on käsitelty aiemmin jollain tasolla, luennoitsijat ja käsittelytavat muuttuvat. Poikkeus tähän tehtiin Desucon Frostbitessä, jossa näytettiin videolla pikauusinta eräästä perjantain luennosta, joka veti täyden ohjelmasalin 15 minuuttia ennen ohjelman alkua. Moni kävijä oli tästä mielissään.

    Desuconien ohjelmanpitäjiltä toivotaan mahdollisimman hyvää laatua ja siksi onkin aina ikävää kuulla valitusta ohjelman laaduttomuudesta. Jotta Desuconien ohjelmanpitäjillä olisi parhaat mahdollisuudet tehdä Suomen parasta animeaiheista puheohjelmaa, on ohjelmanpitäjiä varten tehty opasmateriaalia ja jokaisen ohjelmanpitäjän idea käydään läpi ennen sen hyväksymistä osaksi Desuconin ohjelmakarttaan. Ohjelmanpitäjät ovat kuitenkin harrastajia, joten esiintymistaidoissa saattaa olla jonkin verran eroja.
    Kaikki ohjelmanpitäjät saavat myös halutessaan koosteen ohjelmapalautteista, jotta voisivat entisestään kehittää ohjelmanpitotaitojaan. Tästäkin syystä palautteen antaminen on tärkeää ja ongelmakohtien yksilöiminen vielä tärkempää. Desucon haluaa kehittyä vuosi vuodelta ja antaa vastinetta conikävijöille.

    Blogistasi ei käy ilmi se, nautitko animesta viihdemuotona. Vaikka et olisi kiinnostunut japanilaisesta viihteestä, löytyy Desuconin ohjelmakartasta silti katsottavaa sinulle. Esimerkiksi Desucon Frostbitessä esitetty "Anime elämäntapana" olisi voinut tarjota kiinnostavan perspektiivin tähän harrastukseen, "Kuinka animea tehdään" -luennolla olisit voinut oppia siitä, miten moninaisia vaiheita animen tekemiseen kuuluu ja tehdä vertailua länsimaalaisten elokuvien työvaiheisiin nähden ja "Ekaa kertaa alaikäisenä"-paneelissa olisit voinut kuunnella puhujien ensikosketuksesta animeen ja verrata niitä omiisi minkä tahansa viihteen muodon kanssa.

    Myös animekeskeisemmät luennot sisältävät sellaisia teemoja, joita käsitellään länsimaisessa viihteessä. Esimerkiksi "Demoni sisälläni, ihminen sisälläni"-luento sisälsi hyvää pohdintaa ihmisyyden ja pahuuden dilemmasta (olet varmasti törmännyt siihen kirjoissa), "Studio 4 *C" -luennolla olisit voinut oppia taideanimesta, joka ei juuri poikkea länsimaisesta taideanimaatiosta ja "WCS to ECC "-cosplaypaneeli tarjosi näkemyksiä eri maiden cosplaykulttuureista. Vaikka anime suoraan ei kiinnostaisikaan, kannattaa silti antaa ohjelmalle mahdollisuus - saatat vaikka yllättyä ja innostua jostain uudesta sarjasta. Jos ohjelmakarttaa lukemalla ei selviä, millainen ohjelma voisi sinua kiinnostaa, voit mailata osoitteeseen ohjelma@desucon.fi ja kysyä neuvoa.

    Jos vastaukseni herätti kysymyksiä tai halua kommentoida Desuconien ohjelmaa, älä epäröi ottaa yhteyttä osoitteeseen ohjelma@desucon.fi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Seuraan kyllä animea ja luen mangaa (en muuten kävisi siihen painottuvassa tapahtumassa). En ehkä ole mitenkään suuri anime ja manga fani, mutta kyllä seurailen jonkun verran. Viime vuosina vähemmän.
      Luin kyllä ohjelmakarttaa ja kuvauksia, mutta itselleni ei mikään oikein osunut (eikä kavereillenikaan, jotka eivät käyneet ohjelmissa). Selailin useaan kertaan paikanpäälläkin, mutta en löytänyt vain innostusta mennä. Ei edelleenkään vaikka esittelit niitä tuossa uudelleen. Ei minusta tarvitsisi pyytää apua siinä että voisiko joku ohjelma kiinnostaa minua. Kuvauksen pitäisi jo kutsua kiinnostunutta kuuntelemaan. Olen sen verran hassu ihminen ja opettaja-opiskelija, että en tykkää käydä istumassa jossain hetkeksi ja lähteä kesken ohjelman, koska se ei kiinnosta minua. Minusta se on vain epäkohteliasta ja häiritsee luennoitsijaa. Olen kuitenkin antanut coneissa luennoille jo monta kertaa mahdollisuuden, mutta joka kerta olen Desuconeissa vain saanut pahanmielen. Ehkä olen valinnut huonosti sitten. Kuten sanottu niin kyse on minun mielipiteestäni ja miten minä koin tapahtuman.
      Olen kyllä laittanut palautetta, joten en usko että minun tarvitsee sitä uudelleen laittaa. Olen kyllä miettinyt itse pitäväni Desuconissa joskus ohjelmaa, mutta en ole vielä löytänyt siihenkään intoa. Muissa coneissa olen kyllä pitänyt.

      Poista