keskiviikko 21. elokuuta 2013

Cosplay / Larppaus

Minulta ovat muutaman kyselleet mitä ihmettä harrastan? Mitä eroa on cosplayllä ja larppauksella? No ajattelin nyt ihan lyhkäisesti kertoa omin sanoin ja mielipitein mitä nämä ovat ja mitä eroa niillä on.


Aloitetaan cosplaylla:


Tämä harrastus on mulle aika uusi, ja vähän ehkä oudompi vielä. En ole mitenkään turhan innokas cossaaja. Mutta cossaus on sitä, että tehdään pukuja tiettyihin tapahtumiin näin lyhyesti sanottuna. Sitten se pukujen teko onkin tuskaa. Mitä hurjempi cossaaja, sitä enemmän työtä. Pieniä yksityiskohtia myöten tulee asun olla täydellinen. Se usein tarkoittaa sitä, että koko puku tulee tehdä alusta asti itse, kuten myös propit (eli ne asusteet). Jos sitä lähtee harrastuksella kilpailemaan, niin silloin itse tekeminen on vaatimus.


Puvut ovat päällä erilaisissa tapahtumissa (Desucon, Animecon, Ropecon...) ja enimmäkseen saa seistä toisten kuvattavana (jos puku on upean makea siisti). Jotkut saattavat hetken olla kuin puvun esikuva, mutta enimmäkseen sitä ollaan vaan se puku päällä ja hengaillaan. Kilpailussa lavalla tulee käyttäytyä hahmon mukaan, josta saa sitten lisäpisteitä.
Kuulemani mukaan cossipiirit ovat aika vaativia, ja ulkonäköön kiinnitettään paljon huomiota. Toisaalta en ihmettele, koska jos puku ei sovi, niin ei ketään kiinnosta millainen ihminen on puvun sisällä. Pukujen aiheet ovat enimmäkseen animeistä ja mangoista, mutta nykyään on nähnyt myös länsimaisia hahmoja ja leffojen/tv-sarjojen hahmoja.
Itse olen todella aloitteleva ja ehkäpä vain omaksi viihteeksi cosplayta harrastava. Enemmän se on mulle sitä, että pukeudun vaan johonkin pukuun tapahtumiin, enkä yritä edes olla mitenkään tarkka niiden kanssa. Teen niinkuin huvittaa ja jos joku ei tykkää, niin ei se ole mun ongelma. Mun itsetunto on onneksi tässä suhteessa kohillaan.


Ja sitten larppaus

Larppaus eli liveroolipelit on enemmän tunteisiin ja heittäytymiseen painottuvaa. Larpatessa ei ole tärkeää se mitä on päällä, vaan se miten pelaat hahmoasi. Tietenkin propeista (nyt siis koko puku) on hyötyä, mutta se ei ole se tärkein. Ei kukaan heitä sua ulos, jos päälläsi ei ole aivan täydellistä pukua yksityiskohtia myöten. Enemmän painotetaan sitä miten pelaat hahmosi. Larppaus on kuin lautapeli, jossa larppaajat eli pelaajat ovat niitä nappuloita. Jokainen tietää miten peli alkaa, mutta loppu riippuu ihan siitä miten peli pelataan. Joissain peleissä saattaa olla "kohokohtia" jolloin jotain tapahtuu, mutta usein koko pelin kulku on aika vapaata.


Larpatessa jokainen pelaaja elää hahmonsa elämää eteenpäin. Hän tietää mitä hahmolle on tapahtunut siihen mennessä ja sitten pelaaja ottaa tähän hahmon elämän hetkeksi koettavakseen. Riippuen millainen pelaaja on, niin hahmosta voi saada paljon irti. Pelaaja saattaa päästä kokemaan tuntemuksia, joita ei omassa elämässään ikinä pääse kokemaan. Ei sitä joka päivä pääse avaruusalukseen, käy velhosotaa, istu lapsensa häissä, ole mukana sisällissodassa.... Larpatessa mielikuvitus on rajana.


Selvensikö yhtään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti